Cât de bine putem detecta, de fapt, când suntem mințiți

Ai văzut vreodată în filme sau ți s-a spus că minciunile pot fi detectate după niște gesturi standard? Că dacă cineva își acoperă gura sau nu te privește în ochi când îți vorbește, înseamnă că te minte?Cât de reală este această manieră de a detecta minciunile și cât e mit? Vorbim în Mind Snack-ul de astăzi cu Eduard despre expresii și microexpresii faciale și încercăm să înțelegem cât și dacă există o știință în spatele detectării minciunilor. Resurse:1. Mindwise, Nicholas Epley, psiholog, carte, 20142. Truth Default Theory, Timothy R. Levine, autor, carte, 2014

Sezonul 6, Episod 01 - De ce inteligența e mai mult decât IQ și cum arată inteligența emoțională

Pentru o bună perioadă de timp, am evaluat inteligența celor din jur prin măsurarea IQului și ne-am oferit unii altora apreciere luând în calcul coeficientul de inteligență. Totuși, într-o lume a taskurilor îndeplinite rapid și în volume mari, liderii cei mai apreciați sunt din ce în ce mai mult aceia care manifestă empatie, compasiune și grijă pentru bunăstarea celor din jur. Așadar, în episodul de astăzi vorbim despre inteligență emoțională, ce este ea și cum o putem folosi atât în relația cu noi înșine, cât și cu cei din jur, pentru a trăi o viață mai aliniată cu noi înșine și cu mai multă atenție la propria bunăstare.Resurse: 1. The Social Neuroscience of Emotional Intelligence, Tania Singer (Psiholog și Neurocercetător) & Clau Lamm (Profesor Universitar , conducător al Dep. de Neuroștiință Socială și Afectivă la Univ. din Viena), 2009, articol - https://greatergood.berkeley.edu/images/uploads/Singer_2009.pdf2. Emotional Intelligence - Why It Can Matter More Than IQ, Daniel Goleman, autor științific, carte, 1995 3. Working with Emotional Intelligence, Daniel Goleman, autor științific, carte, 1998 4. The Emotional Life of Your Brain, Richard Davidson, Profesor de Psihologie și Psihiatrie, carte, 2012

Cum se instalează tiparele de gândire și cum creăm tipare constructive

Cât a luat colegul? Daca ei pot, noi de ce nu putem?Ai grijă să nu mă superi, că nu te văd bine!M-ai întrebat pe mine înainte să iei decizia asta? Nu ai voie să greșești!Ai auzit vreodată măcar vreuna dintre frazele astea, de la părinți, în copilărie, sau chiar la locul de muncă, în viața adultă? Mintea noastră este un în continuă schimbare și influentata de mesajele pe care le primim din jur, mai ales în momentele de maxima plasticitate sinaptica. Așadar, toate aceste mesaje ne formează autostrăzi neuronale sau tipare de gândire, care vor deveni, ulterior, filtrele noastre în interacțiunile cu ceilalți. Vorbim în acest Brain Food pe îndelete despre tipare de gândire, care sunt cele 12 pe care le putem măsura, ce înseamnă tipare de gândire defensive și, mai ales, cum putem să le transformăm în tipare de gândire constructive. 

Sezonul 1, Ghidul ascultatorului - Sugestii de parcurgere a resurselor Mind Architect

Bine ai venit în universul Mind Architect, unde încercăm să facem din cunoașterea de sine fundamentată în neuroștiință și psihologie practică de zi cu zi.Purtăm conversații pe teme diverse, de la relații, la comunicare, productivitate și obiceiuri și multe altele, care ne dorim să îți fie suport în procesele de dezvoltare personală și profesională.

Sezonul 6, Episodul 00 - Ce am pregătit pentru Sezonul 6 de podcast

După mai bine de doi ani de la lansare, am ajuns la cel de-al șaselea sezon de podcast. Îl începem prin a vă mulțumi vouă, tuturor celor care faceți parte din comunitatea Mind Architect și care ne alimentați cu energie pentru a continua ce ne-am propus. Avem multe vești și în acest sezon, inclusiv noi funcționalități pentru abonații MindArchitect.ro, așa că vă invităm să rămâneți cu noi pe durata acestui episod. Va pregătim o primăvară despre emoții, tema centrală a noului sezon de podcast, dar și despre alte surprize pe care le avem în plan anul ăsta.

Între Sezoane, Episod Special 2 - Cum să supraviețuim sărbătorilor – o perspectivă neuroștiințifică

Obiceiuri, tradiții, liste de cadouri, mese în familie și depănat de amintiri. Toate acestea sunt specifice sărbătorilor de iarnă, iar noi toți suntem obișnuiți cu ele. Fie că sărbătorile ne încântă sau reprezintă o corvoadă, că ne bucurăm să ne revedem familia sau trăim deturnări emoționale doar la gândul conversațiilor pe care le vom avea cu aceștia, pentru noi toți ele reprezintă atât potențiale pericole, cât și bucurii. Povestim în acest episod special despre cum evităm pericolele dar, mai ales, cum alegem să trăim bucuriile vechi și să creăm altele noi, pentru ca în jurul mesei de Crăciun să ne bucurăm de mai multă oxitocină și un nivel mai scăzut de cortizol, să trăim mai multă conectare cu cei din jur și să încărcăm bateriile Călărețului pentru anul următor.


Cum mă înregistrez și cum plătesc

Politica de confidențialitate

Politica de utilizare Cookies

Termeni și condiții

Disclaimer


Podcast Gratuit

BRAIN FOOD ©

BOOK ESPRESSO ©

COUCH TALKS ©

M.A. TALKS ©

M.A. LIVE ©

MIND SNACKS ©