Aproape de finalul acestui sezon și înainte de a se bucura de vacanța de iarnă, Dana ne împărtășește cum a decurs lucrul cu obiectivul de a își regăsi echilibrul între muncă și relaxare. Cum a arătat relaxarea pentru ea în acest an? Ce inițiative a luat și ce efecte benefice a putut observa? Ce reacții de protecție și ce mecanisme au apărut în momentele de schimbare? Care sunt obiectivele viitoare și ce simte Dana că mai are nevoie să mai lucreze?
Pentru acest sezon, Dorin și-a propus să documenteze lucrul la relația cu fiul său, Dan, dar și schimbările care apar în cum își definește el însuși rolul de tată. Însoțit de un coach, dar și de ocaziile de a trăi noi experiențe împreună cu Dan, a avut conștientizări, a lucrat la credințele limitative, a descoperit noi întrebări și și-a setat obiective care la început nici măcar nu erau vizibile. Procesul continuă, căci transformările nu sunt nici liniare și cele mai multe dintre ele nu se întâmplă în 1-2 luni. Astăzi, Dorin ne povestește unde a ajuns pe parcursul documentării acestui sezon, dar și ce oportunități de creștere și schimbare își mai propune pentru viitor.
De ce să-ți spui tu părerile pe internetCine și de ce ar vrea să asculte vocea ta? Sunt alți oameni mai capabili care să facă asta!Sigur o să greșești ceva, n-ai cum să faci bine!Toate acestea sunt gânduri care s-ar putea să ne treacă prin minte când apare frica de a ne face vizibili. S-ar putea să căutăm perfecțiune acolo unde ea nu e nici necesară, nici posibilă. S-ar putea să vedem greșelile ca fiind pericole ce vor aduce cu ele consecințe dezastruoase. Ce spune criticul interior când începem să ne arătăm? Ce frici apar, de ce gânduri și de ce emoții vin însoțite? Care sunt mecanismele de apărare care ies la suprafață, în încercarea de a ne proteja de o amenințare mult prea mare? Vorbim cu Luciana în cel de-al doilea episod din mini-seria ei despre toate momentele de îndoială, dar și despre progresele pe care le-a descoperit și construit în misiunea de a lucra la frica de a fi vizibil.
Cum ne arată relația de cuplu atunci când laptopul devine al treilea membru al acesteia? Ce ne facem când nu putem fi niciodată deconectați de la email, iar sarcinile de la job ne urmăresc și în masa din familie?În acest sezon, Dana documentează procesul ei de reînvățare a bucuriei timpului liber și de răspuns la întrebarea “cine este Dana dacă nu muncește?”Dacă în primul episod ne-am uitat la credințe și mecanisme care au împiedicat pasul acesta pentru o perioadă lungă de timp, astăzi este rândul progresului observat în ultimele săptămâni. Descoperim VaMu, propriul concept pentru mixul dintre vacanță și muncă și cum a funcționat el pentru Dorin și Dana. Descoperim ce înseamnă relaxarea pentru Dana și dacă învățarea e muncă sau vacanță. Stați alături de noi pentru a parcurge împreună acest proces și a ne uita atât la progrese, cât și la vechi mecanisme care continuă să apară în călătoria Danei.
Relația dintre copil și părinții acestuia este printre cele mai importante și marcante relații ale vieții lui. Pentru părinți, relația cu copiii este printre cele care produc cele mai multe transformări, dar și care aduc cele mai multe provocări. Cum se definește un părinte în relația cu copilul său? Cum e această definiție construită atunci când părintele are rol de tată? Cum ne impactează credințe precum “am pierdut deja primii ani din viața lui, e prea târziu să mai recuperez”, “eu trebuie să mă sacrific pentru familie” sau “dacă eu m-am descurcat singur când eram copil, poate și el să se descurce”? Ce ne poate motiva să începem să redefinim relația cu copiii noștri, chiar și la vârsta adultă? Cum ne descoperim filtrele cu care am operat până acum și care sunt instrumentele care să ne permită să le modificăm? În acest prim episod al mini-seriei lui, Dorin ne vorbește despre relația cu fiul său, Dan, despre cum a hotărât să înceapă un proces de recreare a relației dintre ei doi, dar și despre ce mecanisme defensive și credințe vechi care necesitau actualizări a descoperit în drumul său către schimbare.
Ai simțit vreodată ca vrei să comunici că ai nevoie de ceva, dar ți-a fost rușine să o verbalizezi? Ai auzit vreodată expresii precum “nu avem voie să ne comportăm așa, că e rusine”? Ce se întâmplă cu mintea unui om atunci când învață că exprimarea sinelui vine la pachet cu respingere și dezaprobare din partea celor din jur? Și care este rolul rușinii în incapacitatea noastră în a simți și exprima ce avem nevoie în viața adultă? În acest episod, Dana se deschide și ne împărtășește experiența ei cu emoția rușinii și cum a învățat, în timp, să fie asertivă în exprimarea nevoilor, chiar și în ciuda acestei trăiri.
După șapte sezoane de podcast în care am învățat, am descoperit și explorat concepte teoretice și am încercat să înțelegem cum ne funcționează mintea, a venit rândul unui sezon de împărtășire a experiențelor personale. Îl numim pe sezonul studiilor de caz, dar este mai mult decât atât. Este un sezon despre vulnerabilitate. Un sezon al împărtășirii de trăiri și evenimente personale privite prin filtrele conceptelor dezvoltate în Mind Architect, atât cu lucruri pe care le-am reușit, dar și cu dificultăți pe care le-am întâmpinat.Un sezon în care sperăm să contribuim cu un strop de înțelepciune la valul de cunoaștere pe care l-am construit până acum.
Mai mulți dintre voi ne-ați scris și ne-ați întrebat zilele astea dacă avem vreo recomandare sau vreo resursă pentru trăirile pe care le experimentăm cu toții în această perioadă. Și noi am reflectat mult, și noi suntem încercați de tot felul de stări, așa că împărtășim cu voi gândurile noastre și sperăm să vă fie de folos - nu in calitate de experți, ci de oameni și de tovarăși de drum în momentele astea pe care speram să nu le trăim niciodată.Suntem într-un moment definit de frică, de incertitudine și de neliniște. E un moment în care ne sunt apăsate toate butoanele sensibile și ne sunt puse la încercare toate mecanismele defensive. E natural să simțim un amalgam de emoții, de la furie sau tristețe, la frică sau anxietate. Și trăim asta împreună.Aseară, Paul a înregistrat câteva gânduri și reflecții despre momentele prin care trecem și ne-am gândit că poate vor prinde bine și vor mai aduce puțină liniște sau claritate. Materialul de mai jos nu își propune să vă învețe lucruri noi, ci să ne sprijinim pe lucruri pe care poate le știți deja, dar într-o formă coerentă și relevantă pentru zilele pe care le trăim acum.E o perioadă în care, mai mult decât oricând, e important să ne păstrăm discernământul, omenia, compasiunea și să înțelegem că sprijinul reciproc este cea mai bună armă pe care binele o are în fața nebuniei.Resurse extra: Mind Architect Podcast, Sezonul 3, Episodul 4 - Despre Motivație Mind Architect Podcast, Sezonul 1, Episodul 8 - SCARF Mind Architect Podcast, Sezonul 4, Episodul 8 - Neurobiologia Stresului Mind Architect Podcast, Sezonul 4, Episodul 7 - Empatie și Compasiune Mind Architect Premium, Brain Food Neurobiologia Stresului Mind Architect Premium, Brain Food Strategii de Creștere a Rezilienței