Ai simțit vreodată ca vrei să comunici că ai nevoie de ceva, dar ți-a fost rușine să o verbalizezi? Ai auzit vreodată expresii precum “nu avem voie să ne comportăm așa, că e rusine”? Ce se întâmplă cu mintea unui om atunci când învață că exprimarea sinelui vine la pachet cu respingere și dezaprobare din partea celor din jur? Și care este rolul rușinii în incapacitatea noastră în a simți și exprima ce avem nevoie în viața adultă? În acest episod, Dana se deschide și ne împărtășește experiența ei cu emoția rușinii și cum a învățat, în timp, să fie asertivă în exprimarea nevoilor, chiar și în ciuda acestei trăiri.
După șapte sezoane de podcast în care am învățat, am descoperit și explorat concepte teoretice și am încercat să înțelegem cum ne funcționează mintea, a venit rândul unui sezon de împărtășire a experiențelor personale. Îl numim pe sezonul studiilor de caz, dar este mai mult decât atât. Este un sezon despre vulnerabilitate. Un sezon al împărtășirii de trăiri și evenimente personale privite prin filtrele conceptelor dezvoltate în Mind Architect, atât cu lucruri pe care le-am reușit, dar și cu dificultăți pe care le-am întâmpinat.Un sezon în care sperăm să contribuim cu un strop de înțelepciune la valul de cunoaștere pe care l-am construit până acum.
Mai mulți dintre voi ne-ați scris și ne-ați întrebat zilele astea dacă avem vreo recomandare sau vreo resursă pentru trăirile pe care le experimentăm cu toții în această perioadă. Și noi am reflectat mult, și noi suntem încercați de tot felul de stări, așa că împărtășim cu voi gândurile noastre și sperăm să vă fie de folos - nu in calitate de experți, ci de oameni și de tovarăși de drum în momentele astea pe care speram să nu le trăim niciodată.Suntem într-un moment definit de frică, de incertitudine și de neliniște. E un moment în care ne sunt apăsate toate butoanele sensibile și ne sunt puse la încercare toate mecanismele defensive. E natural să simțim un amalgam de emoții, de la furie sau tristețe, la frică sau anxietate. Și trăim asta împreună.Aseară, Paul a înregistrat câteva gânduri și reflecții despre momentele prin care trecem și ne-am gândit că poate vor prinde bine și vor mai aduce puțină liniște sau claritate. Materialul de mai jos nu își propune să vă învețe lucruri noi, ci să ne sprijinim pe lucruri pe care poate le știți deja, dar într-o formă coerentă și relevantă pentru zilele pe care le trăim acum.E o perioadă în care, mai mult decât oricând, e important să ne păstrăm discernământul, omenia, compasiunea și să înțelegem că sprijinul reciproc este cea mai bună armă pe care binele o are în fața nebuniei.Resurse extra: Mind Architect Podcast, Sezonul 3, Episodul 4 - Despre Motivație Mind Architect Podcast, Sezonul 1, Episodul 8 - SCARF Mind Architect Podcast, Sezonul 4, Episodul 8 - Neurobiologia Stresului Mind Architect Podcast, Sezonul 4, Episodul 7 - Empatie și Compasiune Mind Architect Premium, Brain Food Neurobiologia Stresului Mind Architect Premium, Brain Food Strategii de Creștere a Rezilienței
După ce am împărtășit cu voi zilele trecute primele noastre gânduri legate de perioada pe care o trăim, ne-am gândit că e util să intrăm mai în detaliu pentru a ne ajuta să traversăm această perioadă mai ușor.În materialul curent ne sprijinim de modelul SCARF pentru a decodifica ce trăim în aceste zile și ce butoane emoționale ne sunt apăsate negativ. Totodată, Paul împărtășește câteva gânduri despre cum ne putem folosi ce aceste butoane să ne reglăm emoțional, să fim mai lucizi, mai prezenți și cu mai multă compasiune pentru cei care au nevoie în perioada aceasta. Dacă aceste materiale vă sunt utile și vă doriți să continuăm să le postăm, vă rugăm să ne spuneți. În contrast, dacă nu le găsiți folositoare, ne ajută să ne spuneți ce altceva simțiți că v-ar ajuta mai mult.
Poți să ajungi de la un venit de 800 euro pe lună la statutul de milionar? Iar dacă răspunsul este da, cum faci asta și care sunt calitățile pe care e nevoie să le cultivi la tine?Care sunt învățămintele pe care le putem lua de la un om cu o astfel de reușită și ce dificultăți se ascund în spatele unui stil de viață pe care l-am putea privi ca lipsit de griji din exterior? Discutăm în episodul de astăzi despre toate acestea cu Alex Hudițan, un om de la care credem că putem învăța și un om care ne arată cum se vede viața după multiple transformări.Pentru toți cei care își doresc să afle mai multe despre el sau să ia legătura cu el, Alex poate fi găsit la următoarele linkuri: Facebook - https://www.facebook.com/huditan Instagram - https://www.instagram.com/huditan/ Step Up Amazonienii - https://www.instagram.com/amazonienii_stepup/ Reset Normal - https://www.instagram.com/resetnormal/
Obiceiuri, tradiții, liste de cadouri, mese în familie și depănat de amintiri. Toate acestea sunt specifice sărbătorilor de iarnă, iar noi toți suntem obișnuiți cu ele. Fie că sărbătorile ne încântă sau reprezintă o corvoadă, că ne bucurăm să ne revedem familia sau trăim deturnări emoționale doar la gândul conversațiilor pe care le vom avea cu aceștia, pentru noi toți ele reprezintă atât potențiale pericole, cât și bucurii. Povestim în acest episod special despre cum evităm pericolele dar, mai ales, cum alegem să trăim bucuriile vechi și să creăm altele noi, pentru ca în jurul mesei de Crăciun să ne bucurăm de mai multă oxitocină și un nivel mai scăzut de cortizol, să trăim mai multă conectare cu cei din jur și să încărcăm bateriile Călărețului pentru anul următor.
COVID 19 a fost creat în laborator și eliberat intenționat de chinezi, Bill Gates a generat pandemia pentru a ne microcipa și controla, Pământul este plat, iar Moonlandingul a fost o făcătură. Îți sună cunoscut? Acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare teorii ale conspirației. În acest episod de podcast descoperim de ce apar aceste teorii, ce ne predispune la a crede în ele, dar și cum putem să-i determinăm pe cei apropiați care cad în capcana unei astfel de teorii să își revizuiască logica. Pregătește-ți carnetul de notițe, căci astăzi introducem noțiuni cu nume cel puțin la fel de interesante precum definiția lor – agenticitate, paternicitate și proporționalitate.SURSE:1. On the Viability of Conspiratorial Beliefs - David Robert Grimes, 2016
Lumea noastră nu e doar plină de povești, ci este creată de ele. Călărețul din noi umple găurile din aceste povești zi de zi, iar asta rezultă uneori fie într-un elefant mai liniștit, fie într-unul mai anxios. Rolul poveștilor este să ne dea un ghidaj în viață, să ne ajute să definim cine suntem și să ne sprijine în a înțelege cum arată lumea din jurul nostru și cine sunt oamenii care o populează. Și pentru că despre povești cel mai bine poate vorbi un povestitor, l-am invitat pe Cristian Lupșa, fondator și editor la Decât o Revistă, să ne ajute să înțelegem care este rolul poveștilor în viețile noastre. Un episod special, cu un om deosebit și cu o poveste despre povești captivantă!