Cum arată învățarea pentru un om pasionat de subiect încă de când se știe și ce fel de traiectorii profesionale îi poate aduce asta? Ce se întâmplă când învățarea devine parte din ADN-ul nostru și de ce vrem să ducem această pasiune în motivația pentru schimbări ale sistemelor din jur? Ce fel de piedici putem întâlni în încercarea de a schimba sisteme și ce ne menține motivați? Vorbim despre toate acestea în MA Talkul de astăzi cu Adrian Dinu, consultant în instrumentele Human Synergistics și psihoterapeut eriksonian în formare.
Cum ne arată relația de cuplu atunci când laptopul devine al treilea membru al acesteia? Ce ne facem când nu putem fi niciodată deconectați de la email, iar sarcinile de la job ne urmăresc și în masa din familie? Ce se întâmplă când ajungem să încercăm să planificăm timp liber pe care nu îl avem sau când transformăm timpul liber în ocazii de a ne încărca cu și mai multă muncă? Pentru Dana, libertatea de a-și oferi timp liber și de a se bucura de acesta a devenit o povară dificil de gestionat și o temă foarte prezentă, care avea nevoie să își găsească spațiu în procesul ei de dezvoltare. În acest prim episod al mini-seriei vorbim despre momentul de conștientizare, lucrurile care au început să doară și modul în care Dana a început această călătorie.
Ce face un bun profesionist să fie un bun profesionist?Ne poate împlini mai mult o carieră într-o organizație mare sau una de antreprenor? Cum arată viața profesională când aceasta face saltul de la corporație la creator de deserturi? Ce bucurii poate aduce o carieră de pastry chef, dar și cu ce obstacole te poți întâlni dacă alegi acest drum? Aflăm de la Ioana Romanescu, creatorul brandului Cupcake Philosophy, ce stă în spatele pasiunii pentru creația de deserturi. Care a fost relația cu hrana pe care a învățat-o în familie, ce parcurs profesional a ales inițial, dar și ce a determinat-o să schimbe traseul și ce noi aventuri a găsit pe cel nou.
“Facem cum a spus șeful!”“Așa s-a hotărât de mai sus, n-avem noi ce face”“Dacă așa a zis șeful, nu îi contestăm decizia”Care este diferența dintre un șef și un lider și ce îl face pe cel din urmă să fie preferat de către membrii unei echipe? De ce inspiră un șef frică sau de ce își încurajează subalternii să fie mai degrabă dependenți de el? Ce îl face pe un lider, în schimb, să își motiveze subalternii să fie autonomi, să se dezvolte și să construiască abilități noi? Există mai multe stiluri de leadership? Când sunt acestea utile și cărui tip de lider i se potrivesc? Vorbim în acest episod cu Tudor Moțoc despre stilurile de leadership așa cum le descrie Daniel Goleman în cartea sa, Primal Leadership.
“Am descoperit că nu e despre mine, nu e spectacolul meu. Și nu e nici despre o materie, ci despre ceea ce poate face real elevul cu ceea ce învață împreună cu mine. Că școala nu este în afara vieții reale, ci este chiar viața.”Care sunt responsabilitățile unui profesor față de materia pe care o predă dar, mai ales, care sunt responsabilitățile față de copiii pe care îi educă?Cum arată povestea unui om care și-a pus toată viața în slujba educației și a muncit constant cu sistemul și cu sine însăși pentru a deveni un om mai bun și un profesor mai valoros pentru cei mici?Vorbim în materialul de astăzi cu Mirela Ștețco, profesor de limba română la bază, care apoi a ales să se alăture proiectului Teach for Romania pentru a își îndeplini rolul așa cum l-a descoperit pe parcursul călătoriei ei.
Neuroplasticitatea este capacitatea creierului nostru să se modifice pe parcursul vieții în funcție de experiențele pe care le trăim. În lumea care ne înconjoară învățarea nu este doar posibilă până la finalul vieții, ci și necesară. Trebuie ea, însă, să fie formalizată și ghidată de un sistem sau are fiecare dintre noi capacitatea să învețe autonom? Ți-ai creat vreodată un sistem propriu de a învăța informații sau abilități noi în care să simți că procesul este mai fluid și mai puțin mecanic? Câte lucruri noi ai învățat de când nu mai faci parte din învățământul formal? Vorbim astăzi despre cea mai importantă abilitate pentru viitor, învățarea autonomă, cât și structura și beneficiile ei cu Traian Brumă, cofondator al Universității Alternative și un om care a călătorit doi ani în jurul lumii pentru a înțelege cum funcționează învățarea autonomă și comunitățile auto-organizate.
Cum arată un lider bun? Este el întotdeauna constructiv și nu se confruntă cu situații în care propriile tipare defensive îi sunt piedică? Este un lider întotdeauna determinat și pregătit să pună în practică propria viziune sau e mai degrabă util să aibă și deschiderea către a asculta perspectivele celor din jur și să renunțe din când în când la viziunea sa pentru bunăstarea echipei?Alegem să ne uităm și la natura umană a oamenilor care ne conduc, fie că o fac în organizații sau în afara acestora și să vorbim și despre tendințele defensive și cum lucrăm cu ele. În acest episod, Dorin ne prezintă propriul său parcurs de descoperire a tiparelor de gândire și modul în care a ales să lucreze la acestea pentru a le integra într-un mix care să îl transforme nu doar într-un bun conducător, dar și unul cu care oamenii își doresc să facă echipă.
Trăim într-o lume în care opțiunile pe care le avem la dispoziție când vine vorba de ales direcții profesionale par infinite. Cu toate astea, ne aflăm adesea în situația în care ne simțim blocați la locuri de muncă nesatisfăcătoare și în care nu mai vedem niciun viitor pentru noi. Pentru Dorin, alegerile sau schimbările profesionale făcute de-a lungul timpului au reprezentat o parte integrată din procesul lui de dezvoltare personală. De la om de armată la specialist tehnic, la lider și, mai apoi, mentor, Dorin a trăit și parcurs o plajă largă de experiențe profesionale. Pe toate, însă, le-a făcut cu excelul în față, tot timpul conștient de următorul său pas și de importanța acestuia în dezvoltarea sa. Vorbim în acest episod despre cum s-a folosit Dorin de modelul TPVM (talente, pasiuni, valori și motivații) în deciziile sale de transformare sau schimbare profesională și descoperim tot efortul care a fost necesar pentru analiza minuțioasă a fiecăruia dintre elementele modelului.