Cum construim cea mai importantă abilitate a viitorului

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului nostru să se modifice pe parcursul vieții în funcție de experiențele pe care le trăim. În lumea care ne înconjoară învățarea nu este doar posibilă până la finalul vieții, ci și necesară. Trebuie ea, însă, să fie formalizată și ghidată de un sistem sau are fiecare dintre noi capacitatea să învețe autonom? Ți-ai creat vreodată un sistem propriu de a învăța informații sau abilități noi în care să simți că procesul este mai fluid și mai puțin mecanic? Câte lucruri noi ai învățat de când nu mai faci parte din învățământul formal? Vorbim astăzi despre cea mai importantă abilitate pentru viitor, învățarea autonomă, cât și structura și beneficiile ei cu Traian Brumă, cofondator al Universității Alternative și un om care a călătorit doi ani în jurul lumii pentru a înțelege cum funcționează învățarea autonomă și comunitățile auto-organizate.

Sezonul 8, Episodul 05 - Lucrul unui lider cu propriile tendințe defensive și constructive

Cum arată un lider bun? Este el întotdeauna constructiv și nu se confruntă cu situații în care propriile tipare defensive îi sunt piedică? Este un lider întotdeauna determinat și pregătit să pună în practică propria viziune sau e mai degrabă util să aibă și deschiderea către a asculta perspectivele celor din jur și să renunțe din când în când la viziunea sa pentru bunăstarea echipei?Alegem să ne uităm și la natura umană a oamenilor care ne conduc, fie că o fac în organizații sau în afara acestora și să vorbim și despre tendințele defensive și cum lucrăm cu ele. În acest episod, Dorin ne prezintă propriul său parcurs de descoperire a tiparelor de gândire și modul în care a ales să lucreze la acestea pentru a le integra într-un mix care să îl transforme nu doar într-un bun conducător, dar și unul cu care oamenii își doresc să facă echipă.

Sezonul 8, Episodul 02 - Cum parcurgem transformări profesionale la orice vârstă

Trăim într-o lume în care opțiunile pe care le avem la dispoziție când vine vorba de ales direcții profesionale par infinite. Cu toate astea, ne aflăm adesea în situația în care ne simțim blocați la locuri de muncă nesatisfăcătoare și în care nu mai vedem niciun viitor pentru noi.  Pentru Dorin, alegerile sau schimbările profesionale făcute de-a lungul timpului au reprezentat o parte integrată din procesul lui de dezvoltare personală. De la om de armată la specialist tehnic, la lider și, mai apoi, mentor, Dorin a trăit și parcurs o plajă largă de experiențe profesionale.  Pe toate, însă, le-a făcut cu excelul în față, tot timpul conștient de următorul său pas și de importanța acestuia în dezvoltarea sa.  Vorbim în acest episod despre cum s-a folosit Dorin de modelul TPVM (talente, pasiuni, valori și motivații) în deciziile sale de transformare sau schimbare profesională și descoperim tot efortul care a fost necesar pentru analiza minuțioasă a fiecăruia dintre elementele modelului.

Drumul către independență financiară cu Primul Milion

Cum arată independența financiară și când putem considera că am obținut-o? Dar, mai ales, care sunt pașii pentru a o obține? Suntem adesea prinși în așa-zisa roată de hamster, în care muncim toată viața, nu pentru noi sau bunăstarea noastră, ci pentru a îndeplini o serie de obiective pe care am învățat că e nevoie să le îndeplinim pentru a fi membri funcționali ai societății. Dar cum ar arăta, de fapt, împlinirea și starea de bine pentru noi dacă nu ne-am mai uita la creditul la casă, căsătorie și copii ca fiind obligatorii, ci ne-am uita, în schimb, la ce ne dorim, de fapt, să obținem? De unde putem începe în drumul spre independență financiară, care sunt instrumentele, de cât timp și, mai ales, de câți bani avem nevoie? Vorbim astăzi despre toate acestea și multe altele cu Cristina, fondatorul proiectului Primul Milion, un proiect de educație financiară care își propune să ajute cât mai mulți români să dezvolte o relație mai sănătoasă cu banii și să facă pași zilnici către independeța financiara la care toți visăm. 

Sezonul 2, Episodul 11 - Crezi că poți sau crezi că nu poți, asta-i întrebarea

Copiii se dezvoltă spectaculos în primii ani de viață, iar creșterea lor e limitată doar de barierele pe care adulții le ridică în calea lor. Lumea din jurul nostru se schimbă cu o viteză amețitoare, iar adulții care nu își amintesc cum au crescut și se opresc din dezvoltare se descurcă din ce în ce mai greu. Am înregistrat un episod exact despre asta, despre cei care stau pe loc și cei care cresc în continuare. Pentru că în secolul 21 a avea o minte deschisă la creștere nu mai reprezintă doar un avantaj competitiv, ci ține de supraviețuire.SURSE:1. Mindset: The New Psychology of Success - Carol Dweck, 20062. The Power of Yet - Carol Dweck, 2014

Range, David Epstein

Care e diferența între un teren de golf și viața de zi cu zi? Care e diferența dintre nivelul de performanță atins de cineva care se supraspecializează într-un domeniu și cel atins de o persoană care alege să învețe câte puțin dintr-o varietate mai mare de domenii? Aparține lumea specialiștilor, ca Tiger Woods sau generaliștilor, ca Roger Federer? Explorăm în Book Espresso-ul de astăzi, cartea Range, a lui David Epstein, și aflăm cum ne ajută informația din diverse domenii să câștigăm o vedere mai amplă asupra lucrurilor și de ce un curs de caligrafie facultativ i-a dat lui Steve Jobs una dintre ideile care urma să facă istorie.

Între Sezoane, Episod Special 2 - Process Communication Model (PCM), modelul folosit de Bill Clinton, dar și în selecția astronauților de la NASA pentru misiunile spațiale

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce atunci când vorbești ai senzația că cei cu care discuți nu te ascultă sau nu te înțeleg, episodul acesta special din Mind Architect îți explică pe îndelete care e motivul. Și-ar putea să te surprindă să afli că modelul povestit de Paul, Process Communication Model (PCM), l-a ajutat pe Bill Clinton să câștige alegerile prezidențiale în SUA și a fost folosit ani de zile de NASA pentru a selecta astronauții pentru misiunile spațiale.

Importanța coachingului în dezvoltare personală și profesională

Ai un blocaj în viața profesională? Mergi la coaching.Ai nevoie să îți pui în ordine calendarul și prioritățile zilnice? Mergi la coaching.Ai conflicte recurente cu partenerul de cuplu și nu știți cum să le rezolvați? Mergeți la coaching.Ai trăit experiențe provocatoare, care simți că au rămas cu tine și îți creează probleme? Mergi la coaching.Ai nevoie să îți clarifici misiunea personală sau următorii pași acasă sau la birou? Ajută-te de coaching. În acest Brain Food explorăm alături de trei profesioniști cu experiență ce este coachingul, la ce folosește, unde începe și unde se termină un proces de coaching și cum este diferit de psihoterapie.


Cum mă înregistrez și cum plătesc

Politica de confidențialitate

Politica de utilizare Cookies

Termeni și condiții

Disclaimer


Podcast Gratuit

BRAIN FOOD ©

BOOK ESPRESSO ©

COUCH TALKS ©

M.A. TALKS ©

M.A. LIVE ©

MIND SNACKS ©