Depresia - boală, moft sau efect al deconectării de sine cu Alexandra Irod

Este depresia o boală sau un moft? Este aceasta ceva cu care trăim toată viața sau ne putem uita cu speranță la depresie ca fiind o condiție ce ne indică un fel de a trăi dezaliniat de la noi, și pe care o putem depăși? Există multe mituri în jurul depresiei și tot atâtea perspective dezvoltate de specialiști diferiți, care să ne arate cât de complex este acest subiect, dar și cât de important și prezent printre noi. Vorbim în acest Couch Talk cu Alexandra Irod despre depresie și toate fațetele acesteia, dar și ce ne predispune la o astfel de experiență și cum o gestionăm dacă trecem prin ea, dar și dacă suntem persoane apropiate celor care o parcurg.

De ce aproape 70% dintre părinții din România sunt în burnout parental și cum ne putem proteja

Ce înseamnă iubirea necondiționată a părinților față de propriii copii? Și este iubirea o resursă care te ajută să nu simți niciodată oboseală în primii ani ai celui mic?  Pot intra părinții în epuizare în efortul de a fi perfecți pentru copiii lor? Ce factori reprezintă un risc pentru părinți și care sunt factorii de protecție? Care sunt fazele burnoutului și la ce semnale ne putem uita pentru a identifica riscul de a trăi un episod de burnout în relația cu cel mic? Vorbim în acest Couch Talk cu Alina Pop, psihoterapeut specializat în burnout parental și descoperim răspunsul la aceste întrebări și multe altele. Resurse:1. Gender Differences in the Nature, Antecedents and Consequences of Parental Burnout, Isabelle Roskam, articol, 2020 - https://link.springer.com/article/10.1007/s11199-020-01121-5 2. Depression, anxiety and guilt in burned out mothers of preschool and school-aged children, Sanchez Rodriguez, articol, 2019 - https://www.researchgate.net/publication/335238300_Depression_anxiety_and_guilt_in_burned_out_mothers_of_preschool_and_school-aged_children_Insight_from_a_cluster_analysis3. A step forward in the conceptualization and measurement of parental burnout, Isabelle Roskam, articol, 2018 - https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.00758/full 4. Can parental burnout directly or indirectly influence work outcomes, Thomas Rhys Evans, Isabelle Roskam, articol - https://www.burnoutparental.com/_files/ugd/5660ec_35e20db3ef444d9abd285190b5fb6b48.pdf 5. Burnout in healthcare workers, Stefan De Hert, articol, 2020 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7604257/  Testul de măsurare a burnoutului parental poate fi efectuat aici https://alina-pop.ro/chestionar-de-burnout-parental/Pentru cei dintre voi care își doresc să ia legătura cu Alina Pop, ea poate fi contactată pe:Site : https://alina-pop.roPagina de Facebook : https://www.facebook.com/psihologalinapopPagina Instagram : https://instagram.com/psih.alinapop?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Parenting-ul, între abilitate dezvoltată și relație, cu Mihaela Plugărașu

Câtă libertate este utilă în creșterea unui copil și unde începe aceasta să devină periculoasă atât pentru relația celui mic cu părintele, cât și pentru asigurarea dezvoltării lui într-un adult sănătos? Cât de important este atașamentul copiilor față de părinți și în ce moment e necesar să mutăm focusul și pe exprimarea autenticității individuale a acestora? Ce relevanță au rolurile mamei și tatălui și cât de valide sunt rolurile în care mama oferă iubire necondiționată, iar tatăl invită la explorare și joacă? Despre toate acestea și multe altele în Couch Talkul de astăzi, împreună cu Alexandra Irod, psihoterapeut, și Mihaela Plugărașu, instructor certificat de parenting prin conexiune, neuromindfulness senior practitioner coach si autorul cărții Conscious Parenting of Your Toddler. Resurse:1. Conscious Parenting of Your Toddler, Mihaela Plugărașu, autor și instructor certificat de parenting prin conexiune, carte, 20202. A More Beautiful Question, Warren Berger, autor, carte 20143. Curious, Ian Leslie, autor, carte, 20144. When the Body Says No, Gabor Mate, medic și psihoterapeut, carte, 20035. The Power of Showing Up, Tina Payne Bryson & Daniel Siegel, psihoterapeut și neurobiolog interpersonal, carte, 20206. Hold On to Your Kids, Gabor Mate & Gordon Neufeld, medic și psihoterapeut, psiholog, carte, 2004

Puterea vindecătoare a grupurilor cu Petronela Rotar

Se spune că rănile create într-o relație se pot vindeca doar într-o relație. Cât e de adevărat și ce pot face grupurile pentru noi în procesele de vindecare?Vorbim în Couch Talkul de astăzi cu Petronela Rotar, un om care ne împărtășește experiențele sale despre vindecare cu ajutorul grupului, dar și despre cum le poți accesa și tu.

Despre Anxietate

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți încărcat mental si agitat fizic, chiar și în momente de pauză sau relaxare? Sau să simți că, deși nu observi niciun pericol în zonă, parcă nu poți să te liniștești și trăiești alertă și vigilență permanente? Am discutat într-un episod de podcast despre Anxietate, iar în acest Couch Talk, alături de Alexandra Irod Olteanu, răspundem întrebărilor pe care le-am primit de la voi pe tema anxietății.

Cum gestionăm mai bine pierderile din viața noastră

De-a lungul vieții, fiecare dintre noi trăiește mai multe pierderi, de la încheierea unei relații importante pentru noi, la pierderea unui job sau a unui proiect cu însemnătate și până la moartea cuiva drag. Toate acestea sunt experiențe dificile, iar vindecarea după ele este un proces lung, care, uneori, pare să nu se mai termine. Astăzi răspundem împreună cu Paul și Alexandra întrebărilor care vă preocupă pe această temă și încercăm să găsim împreună modalități de a gestiona mai bine pierderile și de a ne vindeca după ele.

Atractivitate, chimie și compatibilitate în cuplu. Q&A cu Alexandra Irod și Paul Olteanu

Poți avea o relație în care să simți atracție intensă, dar care să și reziste pe termen lung? Cât durează chimia dintre doi parteneri și de ce spunem des după întâlniri “E ok… dar parcă lipsește ceva!”? Cum definim o relație toxică, cum ne revenim după ea și de ce rata divorțurilor a trecut la nivel mondial de 50%?Răspunsuri la toate acestea și alte întrebări care să ne aducă mai multă claritate asupra subiectului Atractivitate, chimie și compatibilitate în cuplu găsim în Couch Talk-ul de astăzi, împreună cu Paul și Alexandra, care ne oferă atât perspectiva neuroștiințifică, cât și pe cea psihoterapeutică în abordarea subiectului.


Cum mă înregistrez și cum plătesc

Politica de confidențialitate

Politica de utilizare Cookies

Termeni și condiții

Disclaimer


Podcast Gratuit

BRAIN FOOD ©

BOOK ESPRESSO ©

COUCH TALKS ©

M.A. TALKS ©

M.A. LIVE ©

MIND SNACKS ©